Fiets met boodschappen in mand

Vitamine D

door | aug 7, 2023 | algemeen

Vitamine D

3 feiten over vitamine D!

Laat de zomer maar komen! Je krijgt niet alleen een relaxed gevoel als je (op een verantwoorde manier) van de zon geniet, want onder invloed van Uv-straling vanuit de zon, wordt in je huid cholesterol omgezet in vitamine D. Leg jij ook vaak de link tussen de zon en vitamine D? Dit is niet zo vreemd, want de meeste leggen deze link. Maar na het lezen van deze blog leg je de volgende keer meer connecties! Hieronder hebben wij nog 3 feitjes over vitamine D opgesomd.

Feit 1: vitamine D stimuleert sterke spieren, botten en de opbouw van het gebit

Een onbekend feitje over vitamine D is de rol die de stof vervult bij de opbouw van de botten, het gebit en de spieren. Wellicht denk je nu: ‘Huh, calcium is toch belangrijk’? Dat klopt, maar Vitamine D zorgt er juist voor dat mineralen, zoals calcium en fosfor, uit je voeding worden opgenomen door het lichaam en verwerkt in de botten en het gebit. Vitamine D zorgt ook voor een goede werking van de spieren. Spierzwakte en spierkrampen zijn vaak de eerste symptomen van een tekort aan vitamine D.

Feit 2: vitamine D staat volop in de belangstelling van wetenschappers

Verschillende deskundigen en wetenschappers onderzoeken de werking van vitamine D. De laatste jaren is uit onderzoek duidelijker geworden dat vitamine D ook een vitamine is die zorgt voor een betere weerstand, maar ook invloed heeft op de hersenen. Het lichaam heeft vitamine D nodig om ontstekingen te remmen of te genezen. Vitamine D kan namelijk aanzetten tot de vorming van een eiwit dat bacteriën onschadelijk maakt. Daarnaast blijkt dat vitamine D van invloed is op de hersenen. Zo hebben mensen met een laag gehalte aan vitamine D bijvoorbeeld een grotere kans op een depressie.

Feit 3: vitamine D haal je ook uit voeding

Wist je dat vitamine D van nature alleen zit in dierlijke voedingsmiddelen? Vitamine D haal je uit vlees, eieren en boter, maar ook uit vis. Vette vis zoals haring, makreel en zalm bevat veel vitamine D. Om zoveel mogelijk vitamine D uit voeding te winnen is het belangrijk dat je verse, onbewerkte producten nuttigt.

Wat ga jij doen met deze 3 feiten over vitamine D?

Wellicht ben je nu al meer te weten gekomen over de invloed van vitamine D op je lichaam en gezondheid. Soms is het nodig om bepaalde vitaminegehaltes, zoals die van vitamine D, op te bouwen of aan te vullen met supplementen. Innerlijkfit adviseert je om zoveel mogelijk vitamines en mineralen uit de natuur en gezonde voeding te halen. Je gezondheid staat voorop!